Fi d’estiu amb la collita de les figues

fulles de figueres 2580x1350

La figuera és un arbre lletós, de no gaire alçada però amb una àmplia copa i és un dels arbres fruiters més antics del planeta.

Els antics atribuïen a les figueres i les figues moltes virtuts i és considerada en la mitologia clàssica com  un símbol de la sensualitat, l’erotisme i la bellesa femenina.

Fa més de 10.000 anys que aquesta fruita és apreciada per diferents civilitzacions com els fenicis, egipcis, grecs, romans…. ja al Gènesis de la Bíblia s’escriu que tot just després de mossegar la famosa poma, Adam i Eva es tapen les “vergonyes” amb fulles de figuera, en adonar-se que van nus.

La figuera, juntament amb l’ametller, l’olivera i la vinya, són considerats cultius mediterranis per excel·lència. Hi ha més de 200 varietats de figueres, de les quals n’hi ha que  produeixen un cop l’any (agost-octubre) i les que produeixen dos cops l’any (juny-juliol i setembre-octubre).

figues ago 2013

A l’hora de triar-les em de mirar que siguin ben madures, que tinguin la pell lleugerament esqueixada o esquinçada i una mica obertes de la base.

Tenen nombroses aplicacions medicinals essent indicades per a la fatiga, les inflamacions bucals, els refredats, per a la pell, les berrugues, el restrenyiment, els ossos, per a la relaxació muscular…  i són molt apreciades a la cuina, ja que permeten gran varietat de preparacions i donen molt de joc en l’elaboració de salses agredolces, com a acompanyament de carns, sobre tot d’ànec, també amb formatge, foie o pernil, i per descomptat per fer melmelades i confitures.

Components actius:

  • aminoàcids (Alanina, aspartina, arginina, cistina, glicina, lisina, lipasa, felinanina )
  • Encimes (Estrassa, ficina, fucomarina )
  • Sucres ( glucosa, galactosa)
  • Vitamines ( – beta-carotenoide- (A) àcid ascòrbic (C) )
  • Acid linoleic, niacina, metionina, àcid màlic, àcid oleic, pectina
  • Minerals: potassi, fosfor, magnesi, manganesa, cour, calci…etc)

D’entre moltes d’altres virtuts, la figa és bona per la pell… doncs heus aquí una recepta senzilla i casolana per a fer una màscara anti-arrugues i reafirmant:

Aixafeu la polpa de dues o tres figues en un bol i mescleu amb unes gotes de llimona. Apliqueu aquesta pasta sobre cara i coll durant unes 30 minuts i aclariu amb aigua ben freda. Repetiu-ho un cop per setmana i ben aviat en veureu els efectes.figueres 2013

És temps de figues, que en gaudiu molt!